onsdag 24 juni 2009

Vin och mat...

  1. No beber vinos blancos dulces o licorosos con mariscos, carnes o caza.
  2. No tomar grandes vinos tintos con moluscos y pescados.
  3. Los vinos blancos secos, antes que los vinos tintos.
  4. Los vinos más ligeros antes que los más corpóreos.
  5. Los vinos fríos antes que los servidos a temperaturas superiores.
  6. Los vinos se servirán en una graduación alcohólica ascendente.
  7. Servir los vinos en el momento de la estación oportuna.
  8. Entre vinos distintos, un pequeño sorbo de agua.
  9. Que no figure un solo vino en la comida.
  10. En caso de estar solo, estudiar el plato con dominancia del menú y elegir el vino con relación a dicho plato, supeditando al resto.

Jag tänkte att det är lika bra att dela med mig av lite nyttiga "maridaje"-tips. Jag har tenta imorgon.

Svåra kombinationer:

  • Kronärtskocka: Hos vissa individer kan en kemikalie i kronärtskockan skapa en metallisk smak i vinet. Eftersom kronärtskockor ofta serveras med vinägretter så blir det svårt att servera med vin.
  • Choklad: Choklad innehåller taniner. För att bäst uppskatta chokladen och vinet tillsammans bör vinet vara sött och med koncentrerad smak. "Cosecha tardía"
  • Sparris, spenat, etc: Innehåller samma typ av kemikalie som kronärtskockan. Var försiktig med denna kombination.
  • Ägg: Dessa kan bedöva tungan och förstöra smaken i ett vin. Ett undantag är äggvitor som används till ostsoufflé; detta kan kombineras med de bästa vinen!
  • Indisk, mexikanskt och thaimat: Starka maträtter slår ut smaklökar. Här är tipset att servera så kallt som möjligt. Kall öl är ofta bättre än vin i detta fall. Vill man absolut servera vin är ett fylligt vitt vin det bästa valet.
  • Rökta maträtter: Här kan matens aromer dominera över vinets. Servera med Gewürztraminer eller Riesling.
  • Vinägrett: Surheten i vinägretten slår ned balansen mellan taniner och sötman i vinet. Chenin från Loire är ett bra alternativ. Man kan också byta ut vinägern mot ett torrt vitt vin.
  • Glass: Servera inte glass och vin helt enkelt.

Ost är ett kapitel för sig och det orkar jag inte skriva. Tipset här är att vitt vin går bättre med ost än rött.

Nu ska jag plugga vidare.

Inga kommentarer: